Veiligheid in de bouwsector

Geplaatst op

De bouw: een belangrijke sector. Wie zorgt er anders voor dat er huizen zijn om in te wonen, kantoren om te werken, scholen om te leren, et cetera. Hoe maak je dit zo veilig mogelijk? Een gebouw dat ineens uit elkaar valt of een brug die instort als je erop rijdt. Dat kan niet de bedoeling zijn. Veiligheid is dan ook van levensbelang.

Kwaliteitseisen

De bouwwereld krijgt dan ook te maken met allerlei regels en kwaliteitseisen als het aankomt op de materialen die gebruikt worden, de bouwprocessen en het bouwwerk zelf. Dit is belangrijk om doemscenario’s te voorkomen. Hoe weet je eigenlijk of de kwaliteitseisen worden nageleefd?

Testen

Om te kijken of alles wel aan de norm voldoet, wordt er regelmatig getest of de kwaliteit voldoende is. Zo wordt voorkomen dat verkeerde materialen gebruikt worden, dat de bouwprocessen gevaarlijk zijn en dat constructies in elkaar storten met alle gevolgen van dien. Soms is er simpelweg niet goed nagedacht over een bouwconstructie en werkt deze gewoon niet voor het gestelde doel. Zo wordt er misschien onvoldoende gedacht aan bepaalde weersomstandigheden of is een constructie onvoldoende geschikt voor een bepaald gewicht. Dit kan gecorrigeerd worden tijdens de testfase.

Soms gaat het toch fout

Er gaat helaas ook weleens iets mis ondanks alle veiligheidsmaatregelen. Glasschade tijdens het bouwproces komt vaker voor dan je zou denken. Glasherstel is dan zonder twijfel noodzakelijk. De glasschade wordt gerepareerd tijdens het glasherstel zonder dat het glas volledig vervangen moet worden. Dit glasherstel kun je laten doen door een bedrijf die gespecialiseerd is in glasherstel als gevolg van bouwschade. Het is namelijk belangrijk dat dit glasherstel goed gebeurt. Naast bouwschade is het helaas ook zo dat er toch constructies zijn die instorten. Ook lopen medewerkers soms letsel op als gevolg van gevaarlijke werkomstandigheden. Dit is slechts een kleine selectie van de dingen die allemaal mis kunnen gaan.

 

De bouw is onmisbaar in deze wereld, maar er kan veel misgaan zoals je hebt kunnen lezen. Het kan zelfs erg gevaarlijk worden. Kwaliteitseisen en testen van constructies en materialen moet dit voorkomen, maar toch gaat er helaas soms wat fout.

Gerelateerde berichten

Over ons

We zijn een informatieve blogsite waarop we met grote regelmaat de nodige blogs plaatsen. Zo houden we je op de hoogte.

Contactgegevens

Via info @ zandhoogte.nl neem je eenvoudig contact met ons op. We beantwoorden je vragen zo snel mogelijk.

© 2024 Alle rechten voorbehouden